Qui està connectat?

Tenim 6 convidats connectat

Cartells edicions Vila del Llibre

 Cartell Vila del Llibre 2016

 Disseny Idoia Costa

Cartell Vila del Llibre 2015

Disseny Oscar Espelt

Cartell Vila del Llibre 2014

Disseny Albert Ballesté

Cartell Vila del Llibre 2013

Disseny Jordi Ribaudí

 Cartell Vila del Llibre 2012

Disseny Magí Galindo

Cartell Vila del Llibre 2011 

Disseny Carmen Loza

Cartell Vila del Llibre 2010 

Disseny Carmen Loza

 Cartell Vila del Llibre 2009

Disseny Carmen Loza

Cartell Vila del Llibre 2008

Disseny Xènia Pla Ros

Bellprat, Vila del Llibre 2008
PDF Imprimir Correu

12 d'octubre de 2008

 

 

El mes de juliol d’enguany vam començar a donar forma a la idea que Bellprat, malgrat ser un poble modest, es podia convertir en la primera "Vila llibre" de Catalunya, a semblança d’altres pobles d’Europa, en els que el món del llibre ha actuat com a eix dinamitzador del municipi.

A Espanya, recentment s’hi han adherit dos pobles, Urueña a Valladolid, i Requena al País Valencià. Bellprat pretén ser la primera Vila del Llibre de Catalunya en formar part d’aquesta xarxa.

Bellprat compleix a la perfecció amb la definició oficial que la xarxa internacional de “Book Town” dóna a una "Vila Llibre”: és un poble rural petit, d’interès històric i/o de bellesa natural, en el que es concentren activitats econòmiques, socials, artístiques i culturals relacionades amb el llibre de segona mà, d’ocasió i d’antiquari. 

El segon diumenge d’octubre de 2008 es va donar el tret de sortida d’aquest projecte.

La diada va tenir com a activitat central la venda de llibres de segona mà, en un marc d’activitats de caire cultural i solidari. L’estiu de 2008 van iniciar la recaptació de llibres antics. Entre tots els contactes relacionats amb la gent de l’associació vam aconseguir recopilar en tan sols tres mesos més de 5.000 llibres. Hi van participar biblioteques, editorials i sobretot la gent que es va abocar a donar-los de les seves col·leccions privades. Va ser un esdeveniment sense ànim de lucre i tots els beneficis els vam destinar íntegrament a la Marató de TV3. La nostra experiència va ser tot un èxit.

El 12 d’octubre de 2008, va ser un plujós dia de tardor que tot feia pensar que ens tiraria per terra un dia per al qual havíem treballat una colla de gent molts dies. No va ser així, la pluja no va impedir que es passessin per Bellprat mes de 500 persones, la majoria, dels pobles del voltant que no creien possible que Bellprat pogués dur a terme un programa lúdic i cultural com el que deia el programa amb el que vam “empaperar” els pobles de la comarca (t’adjunto el programa). 

D’entre totes les activitats, la presència del dibuixant Joaquim Muntañola va tenir molt bona acollida. Ell estava emocionat, i va dir que a la seva vida li havien demanat de fer moltes coses, però mai no havia estat padrí d’una Vila del Llibre. Activitats com el taller de paper del prestigiós Museu Molí Paperer de Capellades, els contacontes i el taller de poesia van estar molt concorreguts pels infants. La presència del prestigiós poeta i lingüista català Carles Duarte i xerrades com les del professor Lluís Folch i Soler van tenir un èxit de públic. Les actuacions musicals també van agradar molt.  

La venda de llibres, tot i estar una mica deslluïda per la pluja, va tenir molta gent passejant. Teníem instal·lades a la plaça del poble sis carpes amb l’exposició dels més de 5.000 llibres recaptats, classificats per temàtiques i amb preus populars que anaven d’entre 1€ i 5€. Es van vendre gairebé 1.000 llibres i es van recaptar 1.700€ que es van donar a la Marató de TV3. Alguns mitjans de comunicació se’n van fer ressò: Catalunya Radio en el programa del Xavier Grasset, El Blog del Jordi Cervera a ICat FM i diaris com el Regió 7 i el Diari d’Igualada.  

El nostre projecte va mes enllà d’una diada anual. Ja hem començat amb la propera que serà el 4/10/2009.

El nostre projecte voldria aconseguir el ressò i el suport de les institucions per tal de poder aconseguir els mitjans econòmics suficients per recuperar cases del casc antic del poble i convertir-les en Biblioteques de llibres singulars que es puguin visitar els caps de setmana, donant difusió del seu contingut per Internet. També voldríem crear espais per poder establir negocis relacionats amb el llibre de segona mà o un petit museu dedicat a Nativitat Yarza. Aquesta dona, durant la República, va ser l’Alcaldessa de Bellprat i d’aquesta forma es va convertir en la primera dona que va ser escollida Alcaldessa a Catalunya i a Espanya. La premsa de l’època se’n va fer ressò i el President Companys la va rebre al Palau de la Generalitat per celebrar aquesta efemèride.