Qui està connectat?

Tenim 38 convidats connectat

Cartells edicions Vila del Llibre

 Cartell Vila del Llibre 2016

 Disseny Idoia Costa

Cartell Vila del Llibre 2015

Disseny Oscar Espelt

Cartell Vila del Llibre 2014

Disseny Albert Ballesté

Cartell Vila del Llibre 2013

Disseny Jordi Ribaudí

 Cartell Vila del Llibre 2012

Disseny Magí Galindo

Cartell Vila del Llibre 2011 

Disseny Carmen Loza

Cartell Vila del Llibre 2010 

Disseny Carmen Loza

 Cartell Vila del Llibre 2009

Disseny Carmen Loza

Cartell Vila del Llibre 2008

Disseny Xènia Pla Ros

Crònica Vila del Llibre 2011

Bellprat, Vila del Llibre 2011

 

El primer cap de setmana del mes d’octubre de 2011, a Bellprat (Anoia), vam tornar a transformar per quart any consecutiu les tranquil·les cases i carrerons del segle XVI en un espai lliurat als centenars de visitants que van venir atrets per un programa ple de personatges de primer ordre del panorama cultural del nostre país amb música, exposicions i activitats per a tota la família. 

Bellprat va tornar a demostrar a les comarques veïnes i a totes les persones d’arreu de Catalunya i altres punts de l’estat espanyol que un petit poble amb 96 persones censades i una població al seu casc antic de 15 persones al llarg dels mesos d’hivern, era capaç d’organitzar una jornada cultural de primer ordre amb el món del llibre com a reclam.

 

El dissabte 1 d’octubre vam obrir aquesta quarta edició amb la presència del MH Sr. Jordi Pujol, expresident de la Generalitat de Catalunya que va acceptar ser el padrí d’aquesta quarta edició, encuriosit per la nostra proposta, i tal i con va reconèixer en el seu parlament, sense saber on venia i per fer què. Tal i com va reconèixer després de visitar tot el poble i inaugurar els mercats i les exposicions, es va quedar sorprès per la iniciativa i per l’empenta i el coratge que els bellpratencs demostràvem tirant endavant aquest projecte de situar Bellprat en el mapa de Book Towns mundial, convertint-se en la primera Vila del Catalunya. La presència del President Pujol va despertar la curiositat i la simpatia de molta gent que va venir a saludar-lo. El Sr. Pujol va parlar amb tothom, es va interessar pel que feia la gent, d’on eren i el que feien i esperaven de la Vila del Llibre de Bellprat. Un cop finalitzat el parlament de l’Alcalde de Bellprat, el Sr. Carles Pol, el del President de l’Associació d’Amics de Bellprat, el Sr. Enric Bono i el del MH Sr. Jordi Pujol, l’Orfeó de Santa Coloma de Queralt va interpretar una selecció de cançons tradicionals catalanes. 

El diumenge 2 d’octubre va ser un dia excepcional pel que a la climatologia es referia, aspecte que feia esperar que el dia podia ser d’allò mes lluït, i així va ser. Per Bellprat va passar més gent que cap de les altres tres edicions, es van vendre més llibres que mai i vam tenir un ple absolut en totes les propostes que es van dur a terme. Vam començar amb un parlament d’obertura a càrrec de l’escriptor anglès que ha realitzat gran part de la seva obra en català, Matthew Tree. Va començar explicant el seu desconcert amb la nostra proposta: “Com inaugurar un esdeveniment que no conec de res, al qual no he assistit mai, que no sé ni puc imaginar com és, exactament? En un poble on no he estat mai de la vida? De manera que vaig demanar més explicacions: aviam, això de la Vila del Llibre, què és? I a poc a poc, gràcies a les descripcions emailejades de l'Enric, vaig començar a entendre de què anava la cosa. I vaig quedar impressionat, perquè la idea, ni més ni menys, és fer de Bellprat la versió catalana del Hay-on-Wye Book Town..... poble petit del país de Gal·les. El 1988 dos homes, el catedràtic Peter Florence i el seu pare Norman, van decidir celebrar-hi un festival literari. Al principi, van tenir problemes a l'hora de buscar un local fix per al festival, la primera edició del qual va tenir lloc a l'escola de primària. No obstant això, al cap de vint anys, el festival literari de Hay-on-Wye ja atrau uns 80.000 visitants cada any d'arreu del món”. 

En l’apartat d’exposicions hi va haver molts elogis per la qualitat del material exposat pel Joan Soler-Jové sobre món del circ i en especial el pallasso català, Charlie Rivel. Molta gent va elogiar la simpatia de l’obra exposada a Cal Xup de la Xènia Pla, autora també del record que es va lliurar a tots els convidats de la Vila del Llibre d’enguany, un gravat del poble de Bellprat. Una altra exposició molt visitada va ser la de l’Agustí Soler que va regalar al President Pujol un original quadre d’un espermatozoide amb forma de drac de Sant Jordi. Maria Josep Durbàn no va parar de rebre visites a Cal Selvis i la gent va elogiar les seves creacions en marqueteria. Leandre Matas va exposar els seus dibuixos sobre Bellprat i les seves cases a un lloc força concorregut com és el pont de la rectoria, on la gent anava reconeixent els diferents indrets de Bellprat retratats. Cal destacar també l’exposició de l’Associació Catalana d’Ex-libris que amb la seva mostra va apropar aquest vell ofici al públic i va presentar en exclusiva el disseny d’Ex-libris que l’Associació ha fet per a la Vila del Llibre de Bellprat. 

Enguany, l’obra literària va tenir un cartell de luxe amb una gran barreja de personatges consagrats i novells del món literari dels països catalans, amb una mestra de cerimònies molt especial com la Núria Ribó, aquesta veterana periodista ens va ajudar a conèixer les obres dels nostres convidats. En una taula rodona amb el títol dels “nous catalans” van seure el Matthew Tree i la seva darrera obra “Com explicar Catalunya als Estrangers” i el Rolando d’Alessandro i el seu llibre “Si te’n vas no Tornis”, on amaga la seva veritable identitat de fugitiu de la justícia italiana al llarg de trenta anys. Va ser una interessant xerrada al voltant de com Catalunya s’ha convertit en terra d’acollida de gent cosmopolita que ha comprès el caràcter dels catalans i la seva cultura. Per la tarda, va ser el torn dels autors de novel•la de ficció amb tres gèneres molt diferents: el de la Marila Pons amb la seva obra intimista “L’armari”, on construeix un relat d’aquesta peça de mobiliari mitjançant la seva presència en multituds de records. En Ramón Cerdà, un valencià d’Ontinyent que ha fet de les xarxes socials el trampolí de la seva obra i en especial el thriller de la seva obra “La habitación de las mariposas” que tanca una trilogia de novel•les. Per últim, l’obra de la Coia Valls “La princesa de jade”, una obra on es barregen els personatges històrics i els de ficció per explicar una fantàstica història que va rebre el Premi Néstor Luján de Novel·la Històrica 2010. 

L’apartat infantil ha comptat en l’edició 2011 d’un envelat especial a l’Era de Cal Jep on autors, tallers i espectacles infantils van oferir al llarg de tot el dia una programació paral•lela a la resta d’actes literaris. Vam comptar amb en Joan Romaní –Scaramuix– que va explicar les històries d’en Fermí el Ratolí Pagès i va fer dibuixos i activitats per a la mainada al voltant del seu conte. També per aquest envelat va passar la Cristina Miret amb el seu primer conte “La memòria Perduda”, on mitjançant un mapa del món i una caixa màgica ens va anar desvetllant fantàstiques històries dels viatges. A la darrera hora de la tarda, va ser el torn de l’Anna Bergua i la Carme Sala que, amb el seu conte “L’àvia necessita petonets”, ens van portar un tema tan present en la nostra societat com el de conviure amb un avi amb Alzheimer. Al llarg de tot el dia, en Nono el Pallasso viatge va fer que els nens anessin passant del món dels contes al món de les propostes de tallers de l’Olívia. 

Un moment realment especial de la nostra jornada va ser la presència de la Roser Capdevila, l’entranyable dibuixant de les Tres Bessones, que ens va fer a tots sentir com a nens mentre ens explicava un conte il•lustrat de la Bruixa Avorrida. Tots, grans i petits, la vàrem escoltar embadalits ensenyant-nos uns cartells gegants dels personatges del conte. Segons les seves paraules, va signar més llibres que mai i un cop es van acabar va seguir signant targetes amb un dibuix de les tres bessones. Aquest any com a novetat també vam incloure un altre tipus d’obra, com és el cas del Mapa de la Serra de Miralles que el Juan Carlos Borrego, de la mà de l’Editorial Piolet, va presentar en exclusiva a Bellprat. En la confecció d’aquest mapa, han col•laborat l’Associació d’Amics de Bellprat i l’Associació dels Amics del Castell de Queralt. 

L’apartat de música va tenir el privilegi de rebre a l’Església de Sant Salvador de Bellprat el Cor Carlit que ens va oferir un gran concert de música Gospel. Aquest espai es va quedar petit, però va permetre oferir amb una sonoritat excepcional un conjunt de veus que van captivar tots els assistents fent gana per a l’hora de dinar. Més intimista va ser la participació de Quico13 amb el seu recital de poesia acompanyat per la guitarra de Santi Méndez. 

Enguany vam donar una atenció especial als Punts de Llibre. Aquest complement del món del llibre amaga una gran passió de molta gent en el seu col·leccionisme i així es va poder comprovar en la Primera Trobada d’Intercanvi de Col·leccionistes de punts de llibre de Bellprat, on un munt de gent va venir per participar-hi. Gran part de les exposicions tenien les seves col•leccions, com va ser el cas del Joan Soler-Jové o la Xènia Pla, i el punt commemoratiu de la trobada estava fet a partir d’un quadre de l’Agustí Soler. Aquesta primera trobada segur que tindrà continuïtat en les següents edicions de la Vila del Llibre de Bellprat. 

Pel que fa els mercats, la nostra oferta va ser ampliada enguany amb l’obertura del Passeig de la Bàscula com a punt de trobada dels aficionats del llibre de vell, on les sis parades pròpies de la Vila del Llibre van posar a la venda més de 10.000 llibres classificats en diferents especialitats i vam donar entrada a llibreters privats. Altres propostes de mercat les oferien artesans de paper, editorials diverses i revistes comarcals com la Segarra i el Tafaner. 

Les nostres propostes per dinar van funcionar molt bé i van estar plenes de gom a gom. La gent va poder triar per l’opció de les tapes, el restaurant o els entrepans; ningú es va quedar sense dinar! 

L’acte de cloenda va ser especialment emotiu amb tots els nostres convidats a l’escenari del Local Social, els elogis a l’organització de la Vila del Llibre i l’essència de la nostra iniciativa. Ens quedem amb els comentaris dels autors de com la nostra diada, comparada amb altres certàmens molt consolidats, mereixia una gran puntuació, l’èxit de vendes de les seves obres i les fantàstiques vibracions d’un poble que transmetia il·lusió i força per tirar endavant un esdeveniment d’aquelles característiques. 

L’èxit d’aquesta diada ens dóna més força que mai per anar per la cinquena edició que, si tot va bé, serà el primer cap de setmana d’octubre de 2012.  

Enric Bono i Sandiumenge

President del Comitè organitzador de Bellprat, Vila del Llibre